Bu kitapçıktaki bildiriler TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi ve Ankara’daki Japonya Büyükelçiliği tarafından ortak olarak düzenlenmiş bir çalıştayda konuşmaların transkripsiyonunu
içermektedir. Göçmenler ve sığınmacılar ile ilgili problemler bugünkü uluslararası düzende sürekli olarak yeni aktörlerin, bölgele- rini ve anlaşmazlık noktalarının ortaya çıkması ile sürekli değişim gösteren güncel bir konudur. Bu çalıştay başlıca dünyada göçmenler ve zorunlu göç ile ilgili olaylar ve konular üzerine yoğunlaşmaktadır. Çalıştay özellikle dünyadaki sığınmacıların desteklenmesi ve ağırlanması ile ilgili sorumluluğun ve yükün daha eşit bir şekilde paylaşılmasını öngören Sığınmacılar İçin Küresel Sözleşme’ye odak- lanmaktadır. Çalıştay bunun farklı yönlerini tartışırken aynı zaman- da sığınmacı meselesinin boyutları ile ilgili veriye dayanan bilgiler vermekte, ama daha da spesifik olarak Suriyeli sığınmacılar problemi ve Türkiye’ye olan etkisi ile ilgili bilgileri paylaşmaktadır. Aynı zamanda çeşitli politikaları tartışmakta, problem noktalarını belirle- mekte ve çözüm önerileri yaparken şu anda uygulamadaki program- lardan da örnekler vermektedir.
İÇİNDEKİLER
Abdullah AYAZ, Göç İdaresi Genel Müdürü, Türkiye’deki Suriyelilerin Durumu
Jean-Marie Garelli, UNHCR Temsilcisi, "Küresel Göç Mutabakatı ve Küresel Sığınmacılar Mutabakatı Ayrımı"
Büyükelçi Christian BERGER, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı, "Göç Sorunu, AB Politikaları ve AB-Türkiye İşbirliği"
Prof. Kemal KİRİŞCİ, Brookings Enstitüsü, Washington, DC, "Mültecilerin Durumuna Yönelik Çözüm Önerileri"
Miyuki KONNAI, JICA (Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı), "Japonya’nın Suriyeli Mülteci Sorununa Yönelik Yardım Faaliyetleri"
Prof. Murat ERDOĞAN, Türk-Alman Üniversitesi, "Suriyeli Mülteciler ve Yerel Halk Arasında Toplumsal Uyum Konusu"